Νέα

Γρήγορη εκκίνηση του υπολογιστή σας με μερικά κλικ

Πώς να κάνετε πιο γρήγορη εκκίνηση του υπολογιστή σας με μερικά κλικ

Τα Windows χρειάζονται πολύ χρόνο για την εκκίνηση; Ακολουθούν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κάνετε τη διαδικασία εκκίνησης στον υπολογιστή σας λίγο πιο γρήγορη.

Οι υπολογιστές έχουν προχωρήσει πολύ από τα παλιά μπεζ κουτιά, αλλά ακόμη και με ταχύτητες μετρημένες σε gigahertz και gigabyte ανά δευτερόλεπτο, εξακολουθούν να περιλαμβάνουν κάποια περιστασιακή αναμονή. Αν έχετε βαρεθεί να λύνετε τους κύβους του Ρούμπικ ενώ περιμένετε την εκκίνηση του υπολογιστή σας, ακολουθούν μερικοί τρόποι για να επιταχύνετε τη διαδικασία.

Ενεργοποιήστε τη λειτουργία γρήγορης εκκίνησης των Windows

Τα Windows 10 έχουν μια δυνατότητα που ονομάζεται Γρήγορη εκκίνηση που κάνει ακριβώς αυτό που ακούγεται και αυτή είναι μια προφανής πρώτη στάση στην αναζήτησή σας. Ουσιαστικά, αυτό είναι ένα είδος ενδιάμεσης λειτουργίας μεταξύ αδρανοποίησης και τερματισμού λειτουργίας. Δεν θα αποθηκεύσει τις ανοιχτές εφαρμογές σας, όπως η αδρανοποίηση, αλλά το λειτουργικό σύστημα κάτω από την κουκούλα θα μεταβεί σε κατάσταση αδρανοποίησης, βοηθώντας σας να ξεκινήσετε με μια καθαρή κατάσταση πιο γρήγορα.

Ωστόσο, η επανεκκίνηση δεν επηρεάζεται, επομένως, εάν αντιμετωπίσετε προβλήματα με το Windows Update ή με την είσοδο στο BIOS σας, ίσως χρειαστεί να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας για να εκτελέσετε αυτές τις εργασίες αντί να τον τερματίσετε.

Σε πολλές μηχανές, αυτό μπορεί να είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή, αλλά αν αποδείχθηκε ποτέ εκτός και αν για κάποιο λόγο δεν ήταν ενεργοποιημένη στην επιφάνεια εργασίας σας που χτίστηκε τον εαυτό σας, μπορείτε να αναστρέψετε το διακόπτη αρκετά εύκολα.

Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Σύστημα > Τροφοδοσία και αναστολή λειτουργίας και κάντε κλικ στο σύνδεσμο Πρόσθετες ρυθμίσεις ενέργειας στη δεξιά πλευρά του παραθύρου. Από εκεί, κάντε κλικ στο Choose What the Power Buttons Do , και θα δείτε ένα πλαίσιο ελέγχου δίπλα στην επιλογή Ενεργοποίηση γρήγορης εκκίνησης στη λίστα επιλογών.

Εάν είναι γκριζαρισμένο, θα πρέπει πρώτα να κάνετε κλικ στον σύνδεσμο Αλλαγή ρυθμίσεων που δεν είναι διαθέσιμες αυτήν τη στιγμή στο επάνω μέρος αυτού του παραθύρου και, στη συνέχεια, να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα Γρήγορης εκκίνησης. Φροντίστε να κάνετε κλικ στο κουμπί Αποθήκευση αλλαγών όταν τελειώσετε.

Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις UEFI/BIOS

Ορισμένοι υπολογιστές έχουν άλλη ρύθμιση Fast Boot στο BIOS. Σε αντίθεση με γρήγορη εκκίνηση των Windows, η ρύθμιση Fast Boot (ή ό, τι λέγεται για τη μητρική πλακέτα) παρακάμπτει ορισμένες από τις αρχικές δοκιμές τρέχει στον υπολογιστή σας όταν ξεκινά πρώτα επάνω. Αν είστε overclocking ή χρήζουν τακτικής πρόσβασης στο BIOS, ίσως να θέλετε να φύγετε από το off, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη θέσετε σε λειτουργία αν δεν είναι ήδη.

Επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας, πατήστε Διαγραφή για να εισέλθετε στη ρύθμιση του BIOS (ή σε άλλο κλειδί, εάν σας ζητηθεί) και αναζητήστε τυχόν ρυθμίσεις γρήγορης εκκίνησης στο μενού. Μερικοί άνθρωποι προτείνουν επίσης να αλλάξετε την Προτεραιότητα σειράς εκκίνησης (φροντίζοντας ο σκληρός σας δίσκος να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, αντί για μια μονάδα DVD ή την εκκίνηση δικτύου), αλλά ποτέ δεν βρήκα αυτό για να μετακινήσει πολύ τη βελόνα.

Κάθε μητρική πλακέτα είναι διαφορετική, επομένως κοιτάξτε τις ρυθμίσεις UEFI/BIOS για να δείτε εάν υπάρχουν άλλες δυνατότητες που μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε για να επιταχύνετε τη διαδικασία εκκίνησης—το εγχειρίδιο της μητρικής πλακέτας ή του υπολογιστή σας μπορεί να σας οδηγήσει στη σωστή κατεύθυνση.

Περιορίστε τα προγράμματα εκκίνησης

Όσο περισσότερα προγράμματα έχετε ρυθμίσει να εκκινούν κατά την εκκίνηση , τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να μπει ο υπολογιστής σας σε κατάσταση χρήσης κατά την εκκίνηση. Μερικά από τα προγράμματα εκκίνησης μπορεί να είναι απαραίτητα για να εκτελούνται συνεχώς, αλλά πολλά πιθανώς δεν είναι.

Για να δείτε τι ξεκινά κατά την εκκίνηση, πατήστε Ctrl+Shift+Esc για να εμφανιστεί η Διαχείριση εργασιών. Κάντε κλικ στην επιλογή Περισσότερες λεπτομέρειες στο κάτω μέρος και, στη συνέχεια, μεταβείτε στην καρτέλα Εκκίνηση. Θα σας παρουσιαστεί μια λίστα προγραμμάτων που ξεκινούν με τον υπολογιστή σας, μαζί με την εκτίμηση των Windows για το πόσο επηρεάζει το χρόνο εκκίνησης.

Θα δείτε επίσης μια “Τελευταία ώρα BIOS” στην επάνω δεξιά γωνία—που σας λέει πόσο χρόνο χρειάζεται το BIOS σας για να παραδώσει τον έλεγχο στα Windows, οπότε αν αυτός ο αριθμός είναι περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα, ίσως θέλετε να ρίξετε μια άλλη ματιά στις ρυθμίσεις του BIOS όπως περιγράφεται παραπάνω. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να έχετε απλώς μια αργή μητρική.

Εάν δείτε ένα πρόγραμμα σε αυτήν τη λίστα που δεν χρειάζεστε κατά την εκκίνηση, ειδικά αν έχει μεγάλο αντίκτυπο στην εκκίνηση μεταβείτε στις ρυθμίσεις αυτού του προγράμματος και καταργήστε την επιλογή της εκκίνησης με τα Windows.

Εάν δεν βλέπετε κάποια επιλογή στις ρυθμίσεις εκκίνησης αυτού του προγράμματος, μπορείτε να την απενεργοποιήσετε από αυτό το παράθυρο της Διαχείρισης εργασιών για να αποτρέψετε την εκκίνηση κατά την εκκίνηση. Μπορείτε επίσης να ανοίξετε Ρυθμίσεις > Εφαρμογές > Εκκίνηση και να απενεργοποιήσετε οτιδήποτε δεν θέλετε να ανοίξετε κατά την εκκίνηση.

 

Πίσω στη λίστα