Νέα

Κουτιά Υπολογιστών : Τι μέγεθος να επιλέξω;

 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των μεγεθών ενός κουτιού υπολογιστή και ποιο θα σας ταιριάζει καλύτερα; Μάθετε την απάντηση στην e-Byte  καθώς συγκρίνουμε τους διαφορετικούς τύπους περιπτώσεων επιτραπέζιου υπολογιστή.

Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για άλλα πράγματα, αλλά το μέγεθος έχει μεγάλη σημασία για ένα κουτι επιτραπέζιου υπολογιστή.

Πρώτον, καθορίζει τον τύπο και τον αριθμό των στοιχείων που θα χωρέσουν στον υπολογιστή σας .

Δεύτερον, επηρεάζει την ψύξη και τον εξαερισμό εντός του κουτιού. Ένα μεγαλύτερο κουτί τείνει να έχει ανώτερη ψύξη – Περιέχει περισσότερο αέρα για να διαλύσει τη θερμότητα και μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους ανεμιστήρες και μεγαλύτερους ψύκτες.

Τα περισσότερα κουτιά υπολογιστών διατίθενται σε τέσσερα διαφορετικά μεγέθη: SFF, mini tower, midi tower και full tower. Η παρακάτω εικόνα δείχνει τη διαφορά μεταξύ των μεγεθών  ενός κουτιού υπολογιστή:

  1. Small Form Factor (Θήκη Mini-ITX)

T α SFF έχουν κερδίσει ραγδαία δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Γιατί αυτή η νέα αγάπη για το μικρότερο μέγεθος κουτιού υπολογιστή; Ας το ανακαλύψουμε…

Home Theater PC –  Ένα κουτί μικρού μεγέθους είναι ιδανική για τη στέγαση ενός HTPC. Το μικρό τους μέγεθος τα καθιστά ιδανικά για τα περισσότερα ράφια και ντουλάπες της τηλεόρασης, καθώς και να μην φαίνονται δίπλα από άλλο εξοπλισμό οικιακού κινηματογράφου. Και δεδομένου ότι τα HTPC δεν απαιτούν πολύ υπολογιστική ισχύ, θα μπορείτε να συμπιέσετε το απαιτούμενο υλικό σε ένα ωραίο μικρό κουτί.

Εξοικονόμηση χώρου – Ένα κουτί  Mini-ITX έχει επίσης νόημα για βασικούς χρήστες με περιορισμένο χώρο. Είτε εργάζεστε σε ένα μικρό γραφείο είτε ζείτε σε ένα μικρό διαμέρισμα,  ένα κουτί SFF θα σας εξοικονομήσει πολύ χώρο … ενώ είναι πολύ πιο εύκολο και φθηνότερο από το φορητό υπολογιστή για επισκευή και αναβάθμιση.

Semi-Portable – Ένας τυπικός υπολογιστής μικρού μεγέθους ζυγίζει περίπου 4 έως 7 κιλά (όταν είναι πλήρως φορτωμένος), καθιστώντας την μια ελκυστική επιλογή για άτομα που πρέπει να μετακινούνται συχνά και gamers που παρευρίσκονται σε πάρτι LAN.

  1. Mini Tower (Θήκη MicroATX)

Με όλο και περισσότερους ανθρώπους να στρέφονται σε μικρότερα κουτιά, οι μίνι πύργοι αντικαθιστούν σταδιακά τους midi πύργους ως το πιο κοινό μέγεθος κουτιού για τους μέσους καταναλωτές. Αυτή η αυξανόμενη προτίμηση για περιπτώσεις MicroATX δεν προκαλεί έκπληξη όταν εξετάζετε τα εξής:

Προϋπολογισμός υπολογιστή – Οι μίνι πύργοι τείνουν να είναι οι φθηνότεροι μεταξύ των διαφόρων μεγεθών  κουτιών υπολογιστή (απλούστερος σχεδιασμός και λιγότερα υλικά)..

Και η εξοικονόμηση δεν σταματά εκεί – Παρά το μέγεθός τους, οι περισσότεροι μίνι πύργοι εξακολουθούν να είναι σε θέση να δέχονται (φθηνότερα) εξαρτήματα τυπικού μεγέθους. Από την άλλη πλευρά, τα κουτιά SFF απαιτούν μερικές φορές μικρότερα και ακριβότερα ανταλλακτικά, όπως τροφοδοτικά SFX και κάρτες γραφικών χαμηλού προφίλ.

Ευέλικτη τοποθέτηση – Όχι πολύ μεγάλο, όχι πολύ μικρό … Το μέγεθος ενός μίνι πύργου του επιτρέπει να αποθηκεύεται σχεδόν οπουδήποτε – Λειτουργεί εξίσου καλά στην επιφάνεια εργασίας ή στο πάτωμα σας.

  1. Midi Tower (Θήκη ATX)

Κάποτε, οι μεσαίοι πύργοι ήταν το τυπικό μέγεθος κουτιού υπολογιστή για τους περισσότερους ανθρώπους ανεξάρτητα από τη χρήση. Ενώ τα μικρότερα αδέλφια της έχουν διαβρώσει το μερίδιο αγοράς της με την πάροδο του χρόνου, οι θήκες ATX παραμένουν δημοφιλείς μέχρι σήμερα και υπάρχουν καλοί λόγοι για την επιλογή ενός:

Gaming – Οι περισσότερες κάρτες γραφικών μεσαίου έως υψηλού σημείου καταλαμβάνουν δύο υποδοχές επέκτασης η καθεμία και μπορεί να εκτείνεται σε μήκος έως και 31 cm (12,1 ίντσες).
Οι κάρτες γραφικών είναι τα πιο καυτά εξαρτήματα σε υπολογιστή, με θερμοκρασίες έως και 90 ° C υπό φορτίο σε CPU 60 έως 70 ° C και καταλήγουμε σε κάτι ικανό να μαγειρεύει αυγά. Το πιο ευρύχωρο εσωτερικό του μεσαίου πύργου επιτρέπει καλύτερη κυκλοφορία αέρα, καθώς και περισσότερο χώρο για επιπλέον ανεμιστήρες και μεγαλύτερες ψύκτρες.

Διαχείριση καλωδίων – Καλώδια τροφοδοσίας, βύσματα δεδομένων, καλώδια κουτιού .
Οι έξτρα δίσκοι δίσκου, οι πρόσθετες οπές για τα καλώδια και η μεγαλύτερη απόσταση από τα πλαϊνά πάνελ προσθέτουν απλούστερη και καλύτερη διαχείριση καλωδίων. Αυτό συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ροής του αέρα και στη μείωση της συγκέντρωσης σκόνης με την πάροδο του χρόνου.

  1. Full Tower (Θήκη EATX)

Οι Full Tower πύργοι προσελκύουν πάντα ένα πολύ αφοσιωμένο κοινό, λάτρεις του υπολογιστή, overclockers και hardcore gamers. Γιατί αυτοί οι χρήστες δείχνουν τόσο ακλόνητη αφοσίωση σε Full Tower Cases; Ας διερευνήσουμε λεπτομερώς τους λόγους …

Overclocking – Η ώθηση των ορίων του υπολογιστή σας απαιτεί πολύ ψύξη και ο κατάλληλος εξοπλισμός ψύξης μπορεί να καταλαμβάνει πολύ χώρο. Ανεμιστήρες κουτιού 230 mm, ψύκτρα διπλού πύργου, τριπλά fans … μόνο ένας Full Tower πύργος μπορεί να περιέχει αυτά τα τέρατα με χώρο για εφεδρικό. Επιπλέον, μεγαλύτερο μέγεθος κουτιού υπολογιστή = υψηλότερος όγκος αέρα = καλύτερος αερισμός .

Hardcore Gaming – Για μερικούς, το να παίζετε τα πιο πρόσφατα παιχνίδια με σχετική ομαλότητα δεν αρκεί – Απαιτούν παιχνίδια ανάλυσης 4K,  σε ρύθμιση τριπλής οθόνης. Αν αυτό ακούγεται σαν εσάς, τότε θα θέλετε έναν Full Tower πύργο ικανό να μετατραπεί σε τέρας παιχνιδιού με τριπλές ή και τετραπλές κάρτες γραφικών.

 

Με εκτίμηση
e-Byte.gr  –  Μεταχειρισμένα Laptop και Υπολογιστές