Νέα

Πρέπει να κάνω overclock τον υπολογιστή μου για gaming;

Όταν οι άνθρωποι ακούνε για πρώτη φορά για overclocking, είναι συχνά δελεαστικό να φανταστούμε τον overclocker ως έναν υπερβολικά σπασμωδικό μάγο υπολογιστή.

Το μεγάλο ερώτημα είναι: αξίζει τον κόπο όταν πρόκειται για υπολογιστές παιχνιδιών; Λοιπόν, ας το αναλύσουμε.

Τι είναι το overclocking;

Ο υπερχρονισμός είναι η πράξη της αύξησης της ποσότητας τάσης που εισέρχεται σε ένα εξάρτημα και, στη συνέχεια, αυξάνεται με τη σειρά της η συχνότητα στην οποία λειτουργεί αυτό το τμήμα. Μια πολύ βασική κατανόηση της συχνότητας, που μετριέται σε Hz, είναι ότι ουσιαστικά είναι ο αριθμός των φορών ανά δευτερόλεπτο που το κομμάτι του υλικού μπορεί να ολοκληρώσει έναν πλήρη κύκλο ή μια οδηγία που το στέλνει το λογισμικό σας. Όσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα τόσο πιο γρήγορα θα τρέχει. Τώρα αυτό δεν σημαίνει ότι τα Hz είναι η μόνη μέτρηση που πρέπει να εξετάσετε όταν πρόκειται για απόδοση. Ο αριθμός πυρήνων, το μέγεθος τρανζίστορ και οι αρχιτεκτονικές εξελίξεις έχουν όλα πολύ μεγαλύτερη στάθμιση σε σχέση με αυτό από τη συχνότητα από μόνη της.

Ποια είναι τα αποτελέσματα του overclocking;

Μαζί με την πρόσθετη απόδοση, κατά το overclocking και την εισαγωγή αυτής της επιπλέον τάσης, εισάγετε επίσης περισσότερη θερμότητα στο σύστημα, που σημαίνει ότι η λύση ψύξης σας θα πρέπει να εργαστεί σκληρότερα. Εάν πρέπει να εργαστεί σκληρότερα, τότε τα ανεμιστηράκια σας πιθανότατα θα εργαστούν σκληρότερα για να προσπαθήσουν να το αποζημιώσουν. Εν ολίγοις: Περισσότερα βολτ, σημαίνει περισσότερη θερμότητα, σημαίνει περισσότερος θόρυβος. Εάν δεν έχετε την ικανότητα ψύξης για να το κάνετε αυτό, είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε προβλήματα.

Οι περισσότεροι επεξεργαστές (και αυτοί που βρίσκονται σε CPU και GPU), έχουν TJMax ή μέγιστο θερμικό όριο γύρω στους 100 βαθμούς Κελσίου, μερικές φορές περισσότερο, αλλά είναι πολύ σπάνιο. Μόλις φτάσουν σε αυτό το σημείο, οι επεξεργαστές είτε θα κλείσουν είτε θα μειώσουν τη συχνότητά τους για να μειώσουν το θερμικό φορτίο πάνω τους, αποτρέποντας τη ζημιά που προκαλείται στο σύστημα.

Λοιπόν, αξίζει να το κάνετε;

Λοιπόν, αξίζει επειδή μπορείτε να έχετε περισσότερες επιδόσεις, ωστόσο δεν έρχεται χωρίς κίνδυνο. Ακόμη και εκτός της αύξησης της απόδοσης, σας φέρνει πιο κοντά στο χόμπι και σας δίνει μια καλή εικόνα για το πώς λειτουργούν τα πάντα στο σύστημά σας.