Νέα

Πώς μπορώ να καταλάβω εάν η CPU μου είναι κακή;

Ένας υπολογιστής με κακή κεντρική μονάδα επεξεργασίας μπορεί να γίνει ένα ακριβό στοπ, ανίκανος να εκτελέσει λογισμικό ή να εκτελέσει χρήσιμη εργασία. Εάν έχετε μέτριες τεχνικές δεξιότητες, μπορείτε να μάθετε να διακρίνετε εάν ο υπολογιστής σας έχει κακή CPU ή εάν τα προβλήματά του προέρχονται από άλλες αιτίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια μη λειτουργική CPU θα αφήσει τον υπολογιστή σας να μην αποκρίνεται εντελώς. σε περιορισμένες περιπτώσεις, η CPU μπορεί να παρουσιάσει κακή συμπεριφορά μόνο κατά περίπτωση.

Σκοπός

Η CPU είναι το πιο ενεργό μέρος ενός υπολογιστή, που εκτελεί υπολογισμούς και χειρίζεται δεδομένα με ταχύτητες έως και δισεκατομμυρίων λειτουργιών ανά δευτερόλεπτο. Η CPU εκτελεί τις αγαπημένες σας εφαρμογές, όπως προγράμματα αναπαραγωγής πολυμέσων, επεξεργαστές κειμένου και προγράμματα περιήγησης στο Web, φορτώνοντάς τις πρώτα από τον σκληρό δίσκο στη μνήμη και στη συνέχεια εκτελώντας τις οδηγίες που συνθέτουν το λογισμικό. Χωρίς μια CPU που λειτουργεί σωστά, ο υπολογιστής δεν μπορεί να λάβει δεδομένα από τον σκληρό δίσκο, να εμφανίσει πληροφορίες στην οθόνη ή να εκτελέσει κανένα πρόγραμμα.

Συμπτώματα

Ένας υπολογιστής με κακή CPU δεν θα περάσει από τη συνηθισμένη διαδικασία “εκκίνησης” όταν ανοίγετε το ρεύμα. Μπορεί να ακούσετε τους ανεμιστήρες και τη μονάδα δίσκου να τρέχουν, αλλά η οθόνη μπορεί να παραμείνει εντελώς κενή. Κανένα πάτημα πλήκτρου ή κλικ του ποντικιού δεν θα λάβει απάντηση από τον υπολογιστή. Επειδή η CPU είναι μια σχετικά μικρή συσκευή, συνήθως είτε λειτουργεί είτε όχι. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μια κακή CPU μπορεί να δημιουργήσει μια “μπλε οθόνη” — μια οθόνη τεχνικών πληροφοριών με λευκά γράμματα σε μπλε φόντο. Η μπλε οθόνη μπορεί να εμφανιστεί αμέσως μετά την ενεργοποίηση του υπολογιστή ή μπορεί να εμφανιστεί καθώς εργάζεστε.

Μπιπ

Ο υπολογιστής σας περιέχει ένα βασικό σύστημα εισόδου-εξόδου — ενσωματωμένο λογισμικό που, μεταξύ άλλων εργασιών, ελέγχει τον υπολογιστή σας όταν τον ενεργοποιείτε. Εάν το BIOS εντοπίσει σοβαρά προβλήματα υλικού και δεν μπορεί να ξεκινήσει, ο υπολογιστής παράγει μια σειρά από κωδικοποιημένα ηχητικά σήματα. ο αριθμός των μπιπ υποδεικνύει τον τύπο του προβλήματος που αντιμετωπίστηκε. Το AMI BIOS εκπέμπει ένα ηχητικό σήμα πέντε ή επτά φορές εάν η CPU είναι κακή.

Υπερθέρμανση

Μια CPU μπορεί να αναπτύξει προσωρινά προβλήματα λόγω υπερθέρμανσης. Σε αυτή την περίπτωση, η ζημιά μπορεί να μην είναι μόνιμη. Οι CPU γενικά παράγουν αρκετή θερμότητα ώστε να απαιτούν τους δικούς τους ανεμιστήρες ψύξης. εάν ο ανεμιστήρας είναι πνιγμένος από σκόνη ή με άλλον τρόπο δεν λειτουργεί καλά, μπορεί περιστασιακά να δείτε μπλε οθόνες και άλλη ακανόνιστη συμπεριφορά από τον υπολογιστή σας. Η παρατεταμένη υπερθέρμανση μπορεί να καταστρέψει τη CPU, επομένως εάν υποψιάζεστε ότι υπάρχει κακός ανεμιστήρας, διορθώστε τον το συντομότερο δυνατό.

Εμφάνιση

Μια γρήγορη ματιά στη μητρική πλακέτα του υπολογιστή μπορεί να αποκαλύψει μια κακή CPU. Σε σοβαρές περιπτώσεις υπερθέρμανσης, η CPU αποκτά μια απανθρακωμένη εμφάνιση. η πλακέτα κυκλώματος που περιβάλλει την υποδοχή της CPU μπορεί επίσης να έχει σημάδια καύσης. Μια CPU σε αυτή την κατάσταση έχει καταστραφεί ανεπανόρθωτα. Εάν η πλακέτα έχει σχετικά μεγάλα σημάδια καύσης, ίσως χρειαστεί να αντικαταστήσετε τη μητρική πλακέτα ή ολόκληρο τον υπολογιστή.

Πίσω στη λίστα