Εάν ο υπολογιστής σας δεν ξεκινά, μην πανικοβληθείτε (ακόμα). Ακολουθούν ορισμένα βήματα αντιμετώπισης προβλημάτων που πρέπει να ακολουθήσετε όταν ο υπολογιστής σας αποτυγχάνει να εκκινήσει σωστά.
Κάθεσαι στον υπολογιστή σου, πατάς το κουμπί λειτουργίας όπως κάνεις κάθε μέρα και…δεν γίνεται τίποτα. Ίσως ο υπολογιστής να μην ανάβει καθόλου, ίσως να ενεργοποιείται αλλά να κλείνει αμέσως ή ίσως το μόνο που λαμβάνετε είναι μια μπλε οθόνη. Δεν υπάρχει προφανώς τίποτα λάθος εδώ, οπότε γιατί να μην ξεκινήσει ο υπολογιστής; Ακολουθούν ορισμένα βήματα αντιμετώπισης προβλημάτων που πρέπει να ακολουθήσετε.
Δώστε του περισσότερη δύναμη
Εάν ο υπολογιστής σας δεν ανάβει καθόλου – δεν λειτουργούν ανεμιστήρες, δεν αναβοσβήνουν τα φώτα και δεν εμφανίζεται τίποτα στην οθόνη – πιθανότατα έχετε πρόβλημα με το ρεύμα.
Αποσυνδέστε τον υπολογιστή σας και συνδέστε τον απευθείας σε μια πρίζα που γνωρίζετε ότι λειτουργεί, αντί σε πολύπριζο ή εφεδρική μπαταρία που μπορεί να αποτύχει. Βεβαιωθείτε ότι ο διακόπτης τροφοδοσίας στο πίσω μέρος του τροφοδοτικού σας είναι ενεργοποιημένος και εάν η πρίζα είναι συνδεδεμένη σε διακόπτη φώτων, βεβαιωθείτε ότι και αυτός ο διακόπτης είναι ενεργοποιημένος.
Εάν χρησιμοποιείτε φορητό υπολογιστή, βεβαιωθείτε ότι ο φορτιστής σας είναι συνδεδεμένος σωστά και στη σωστή θύρα, εάν φορτίζει μέσω USB-C , μόνο ορισμένες από τις θύρες USB ενδέχεται να παρέχουν ισχύ. Μια αποτυχημένη παροχή ρεύματος μπορεί συχνά να προκαλέσει προβλήματα εκκίνησης, ακόμα κι αν ανάψουν οι ανεμιστήρες και τα φώτα. Επομένως, εάν τα βήματα αντιμετώπισης προβλημάτων σε αυτόν τον οδηγό αποτύχουν, ίσως είναι καιρός να αντικαταστήσετε το τροφοδοτικό σας.
Ελέγξτε την οθόνη σας
Εάν ο υπολογιστής ακούγεται σαν να ανάβει αλλά δεν βλέπετε τίποτα στην οθόνη, ο υπολογιστής μπορεί να εκκινεί και η οθόνη απλώς να μην εμφανίζει εικόνα . Ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι η οθόνη σας είναι συνδεδεμένη (και πάλι, δοκιμάστε μια πρίζα αντί για πολύπριζο), είναι ενεργοποιημένη και ρυθμισμένη στη δεξιά είσοδο χρησιμοποιώντας τα κουμπιά στο πλάι ή στο κάτω μέρος.
Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι το καλώδιο που συνδέει την οθόνη σας με τον υπολογιστή σας δεν έχει χαλαρώσει, δεν έχει καταστραφεί ή δεν φταίει. Εάν μπορείτε να συνδέσετε έναν άλλο υπολογιστή στην οθόνη σας και να λάβετε μια φωτογραφία, μπορεί να είναι το καλώδιο που πρέπει να αντικατασταθεί.
Εάν χρησιμοποιείτε φορητό υπολογιστή, αυτό μπορεί να ακούγεται ανόητο, αλλά βεβαιωθείτε ότι η φωτεινότητα είναι αυξημένη.
Εάν αυτές οι επιδιορθώσεις δεν βοηθήσουν, δοκιμάστε να συνδέσετε τον υπολογιστή σας σε άλλη οθόνη, εάν έχετε μια ή ακόμη και τηλεόραση και δείτε αν εμφανίζονται τα Windows εκεί. Εάν συμβεί αυτό, η οθόνη σας μπορεί να είναι νεκρή και πρέπει να αγοράσετε μια νέα .
Ακούστε το Beep
Όταν ο υπολογιστής σας εκκινεί, μπορεί να κάνει έναν ήχο – συνήθως ένα μόνο μπιπ σημαίνει ότι όλα είναι εντάξει. Αλλά αν ο υπολογιστής αντιμετωπίζει πρόβλημα με την εκκίνηση, μπορεί να παράγει μια σειρά από ηχητικά σήματα (κάπως σαν τον κώδικα Μορς) που σας λένε τι συμβαίνει.
Ελέγξτε το εγχειρίδιο για τον υπολογιστή σας (ή τη μητρική πλακέτα του υπολογιστή, εάν τον κατασκευάσατε μόνοι σας) και μάθετε τι σημαίνουν τα ηχητικά σήματα. Εάν δεν έχετε το εγχειρίδιό σας, μπορείτε πιθανώς να το βρείτε στον ιστότοπο του κατασκευαστή.
Εάν ο υπολογιστής σας δεν εκπέμπει καθόλου ηχητικό σήμα, ίσως δεν έχετε τύχη αν και ορισμένοι επιτραπέζιοι υπολογιστές μπορεί να έχουν μια κεφαλίδα στη μητρική πλακέτα όπου μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα φτηνό ηχείο ή ακόμα και μια ψηφιακή οθόνη με αριθμητικό κωδικό που αντιστοιχεί σε σφάλμα μήνυμα.
Αποσυνδέστε τις περιττές συσκευές USB
Πριν συνεχίσετε, αποσυνδέστε οτιδήποτε περιττό από τον υπολογιστή σας — κάμερες web , εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, ακουστικά USB. Δοκιμάστε να κάνετε εκκίνηση μόνο με ένα πληκτρολόγιο και ποντίκι (ή ακόμα και χωρίς πληκτρολόγιο και ποντίκι, εάν είστε σε δύσκολη θέση) για να δείτε εάν μια από τις συσκευές USB σας προκαλεί διένεξη.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μην είναι καν η ίδια η συσκευή, αλλά η θύρα του υπολογιστή σας. Διαθέτω έναν υπολογιστή που δεν μπορούσε να μπει στα Windows εάν συνδεόταν κάτι στην μπροστινή θύρα USB μετά την εκκίνηση, οι θύρες θα λειτουργούσαν καλά, αλλά έπρεπε να είναι άδειο κατά τη διαδικασία εκκίνησης. Όσο περισσότερες μεταβλητές μπορείτε να εξαλείψετε, τόσο το καλύτερο.
Τοποθετήστε ξανά το υλικό στο εσωτερικό
Υπάρχει πιθανότητα ένα εξάρτημα του υπολογιστή σας να έχει χαλαρώσει μέσα στη θήκη, ειδικά αν μεταφέρθηκε πρόσφατα κάπου ή αν εργαζόσασταν μέσα σε αυτό.
Εάν αισθάνεστε άνετα να ανοίξετε τον υπολογιστή σας, αφαιρέστε το πλαϊνό πλαίσιο και βεβαιωθείτε ότι τα εξαρτήματα έχουν τοποθετηθεί σωστά στις αντίστοιχες υποδοχές τους. Αυτό περιλαμβάνει τη μνήμη RAM , την κάρτα γραφικών , τα καλώδια της μητρικής πλακέτας και την ψύκτρα της CPU. Αφαιρέστε τα εντελώς και, στη συνέχεια, συνδέστε τα ξανά, διασφαλίζοντας ότι θα κάνουν κλικ μέχρι το τέλος.
Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να κάνετε εκκίνηση χωρίς συγκεκριμένο υλικό, όπως η κάρτα γραφικών ή ένα από τα στικάκια RAM, σε περίπτωση που είναι ελαττωματικά. (Και αν δεν λειτουργεί με το ένα stick RAM, δοκιμάστε το άλλο.)
Εκκίνηση σε ασφαλή λειτουργία
Εάν λαμβάνετε τη Blue Screen of Death κατά την εκκίνηση, μπορεί να είναι αποτέλεσμα κακής εφαρμογής, προβλήματος προγράμματος οδήγησης ή άλλης ιδιορρυθμίας υλικού που προκαλεί προβλήματα κατά την εκκίνηση. Εάν μπορείτε, Google τον κωδικό διακοπής που εμφανίζεται και δείτε εάν σας δίνει πληροφορίες για το τι συμβαίνει.
Ωστόσο, οι πιθανότητες είναι ότι θα πρέπει να κάνετε εκκίνηση σε ασφαλή λειτουργία για να διορθώσετε το πρόβλημα. Αυτή ήταν μια εύκολη διαδικασία στα Windows 7, επειδή το μόνο που έπρεπε να κάνετε ήταν να πατήσετε το F8 κατά την εκκίνηση. Είναι πολύ πιο δύσκολο στα Windows 10, αλλά συνήθως εάν διακόψετε τη διαδικασία εκκίνησης τρεις φορές.
Εναλλακτικά, μπορείτε να δημιουργήσετε μια μονάδα δίσκου εγκατάστασης των Windows χρησιμοποιώντας έναν άλλο υπολογιστή και να εκκινήσετε απευθείας από αυτόν, επιλέγοντας τη γλώσσα σας και επιλέγοντας Επιδιόρθωση του υπολογιστή σας όταν σας δοθεί η επιλογή. Οποιαδήποτε από αυτές τις μεθόδους θα σας οδηγήσει τελικά στην οθόνη Επιλογή μιας επιλογής, όπου μπορείτε να κάνετε κλικ στην Αντιμετώπιση προβλημάτων > Προηγμένες επιλογές > Ρυθμίσεις εκκίνησης και να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή. (Εάν δεν βλέπετε την επιλογή Ρυθμίσεις εκκίνησης, ίσως χρειαστεί να κάνετε κλικ στην επιλογή Εμφάνιση περισσότερων επιλογών ανάκτησης στο κάτω μέρος.)
Στη συνέχεια, ο υπολογιστής σας θα σας δώσει την επιλογή εκκίνησης σε ασφαλή λειτουργία , σε ασφαλή λειτουργία με δικτύωση ή σε ασφαλή λειτουργία με γραμμή εντολών . Μπορείτε να δοκιμάσετε οποιοδήποτε από αυτά, αν και η πιο ελάχιστη Ασφαλής λειτουργία είναι ίσως το καλύτερο στοίχημά σας, εκτός και αν χρειαστεί να έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο (στην περίπτωση αυτή, επιλέξτε Ασφαλής λειτουργία με δικτύωση). Αυτό θα φορτώσει τα Windows με μόνο τα πιο σημαντικά προγράμματα οδήγησης και υπηρεσίες που εκτελούνται.
Εάν εγκαταστήσατε πρόσφατα κάποιο νέο υλικό, δοκιμάστε να απεγκαταστήσετε τα προγράμματα οδήγησης από την Ασφαλή λειτουργία. Αν πιστεύετε ότι μπορεί να φταίει μια νέα εφαρμογή, ξεφορτωθείτε κι αυτό. Το BlueScreenView μπορεί να σας βοηθήσει να ανατρέξετε στις πιο πρόσφατες Blue Screen of Death για να δείτε το αρχείο που προκάλεσε το πρόβλημα ή τυχόν συμβολοσειρές ελέγχου σφαλμάτων και κωδικούς στην Google.
Μπορείτε ακόμη να δοκιμάσετε να εκτελέσετε την Επαναφορά Συστήματος για να προσπαθήσετε να επαναφέρετε τον υπολογιστή σας στην τελευταία γνωστή διαμόρφωση λειτουργίας. Κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή κανονικά για να δείτε αν διορθώθηκε το πρόβλημα. Εάν όχι, μπορείτε να μεταβείτε ξανά στην Ασφαλή λειτουργία ή να προσπαθήσετε να προχωρήσετε σε ένα από τα επόμενα βήματα αντιμετώπισης προβλημάτων σε αυτόν τον οδηγό.