Νέα

Σύστημα ψύξης: Δέκα εύκολοι τρόποι για να κρυώσετε έναν υπολογιστή

Είτε είστε παίκτης είτε συνηθισμένος χρήστης υπολογιστή, τα εξαρτήματα του συστήματός σας κινδυνεύουν να υπερθερμανθούν εάν οι θερμοκρασίες δεν τηρούνται υπό έλεγχο. Ακολουθούν δέκα οικονομικοί τρόποι για να κρυώσετε τον υπολογιστή σας.

  1. Κρατήστε το σύστημά σας μακριά από αεραγωγούς και παράθυρα

Σκεφτείτε πού βρίσκεται ο υπολογιστής σας — βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα ζεστό μέρος; Βεβαιωθείτε ότι το σύστημά σας δεν βρίσκεται κοντά σε αεραγωγό θερμότητας ή σε περιοχή ευαίσθητη στη θερμοκρασία (δηλαδή κοντά σε παράθυρο). Συχνά, η απλή αλλαγή της θέσης του συστήματός σας μπορεί να σας βοηθήσει να το διατηρήσετε δροσερό.

  1. Δώστε στο σύστημά σας λίγο χώρο αναπνοής

Ρίξτε μια ματιά στη θέση του υπολογιστή σας και αφαιρέστε τυχόν εμπόδια που περιορίζουν τη ροή του αέρα. Για καλύτερη απόδοση, θα θέλετε να αφήσετε δύο έως τρεις ίντσες χώρου σε όλες τις πλευρές του υπολογιστή σας. Επίσης, ρίξτε μια ματιά στο γραφείο του υπολογιστή σας – μεταφέρει το σύστημά σας σε ένα κλειστό ντουλάπι ή συρτάρι; Εάν το σύστημά σας βρίσκεται σε κλειστό χώρο, αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο υπερθέρμανσης.

  1. Κλείστε τη θήκη του συστήματός σας

Αν και μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, μια ανοιχτή θήκη δεν βοηθά στη ρύθμιση των εσωτερικών θερμοκρασιών – στην πραγματικότητα κάνει το αντίθετο και τις περιορίζει. Μια κλειστή θήκη βοηθά το σύστημά σας να παραμένει δροσερό γιατί μειώνει την επίδραση της σκόνης και των υπολειμμάτων στους ανεμιστήρες ψύξης. Η υπερβολική βρωμιά μπορεί να κάνει τους ανεμιστήρες σας να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν να λειτουργούν εντελώς. Οι θήκες είναι σχεδιασμένες για αποτελεσματικό χειρισμό αέρα και σωστή εισαγωγή, μπορείτε να διατηρήσετε την αξιοπιστία των εξαρτημάτων του συστήματός σας.

  1. Καθαρίστε τους ανεμιστήρες σας

Η σκόνη και η βρωμιά μπορούν να καταστρέψουν την πρώτη γραμμή άμυνας της θερμοκρασίας: τους ανεμιστήρες σας. Όταν ανοίγετε τη θήκη σας, θα πρέπει να μπορείτε να βρείτε πολλούς ανεμιστήρες: έναν πάνω από την CPU, έναν μέσα στο τροφοδοτικό και ίσως έναν ή περισσότερους στο μπροστινό ή στο πίσω μέρος της θήκης. Απλώς απενεργοποιήστε τον υπολογιστή σας και χρησιμοποιήστε ένα ξεσκονόπανο για να αφαιρέσετε τη βρωμιά από κάθε ανεμιστήρα. Θα θέλετε να αποφύγετε τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας κατά τον καθαρισμό, επειδή το στατικό που παράγουν συχνά προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά από τη θερμότητα.

  1. Αναβαθμίστε τον ανεμιστήρα της CPU σας.

Η CPU σας είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο ευαίσθητα (και ακριβά) εξαρτήματα μέσα στον υπολογιστή σας και έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα υπερθέρμανσης. Οι περισσότερες CPU είναι προεγκατεστημένες με ανεμιστήρες χαμηλότερης τεχνολογίας που έχουν σχεδιαστεί για να ψύχουν τον επεξεργαστή σας τόσο ώστε να τον κρατούν σε λειτουργία και τίποτα περισσότερο. Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο αναβάθμισης σε έναν καλύτερο ανεμιστήρα CPU, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τις θερμοκρασίες της CPU σε χαμηλά επίπεδα. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι ο ανεμιστήρας της CPU σας μπορεί να κρυώσει μόνο στη χαμηλότερη θερμοκρασία στην περίπτωσή σας, ανεξάρτητα από το πόσο καλά σχεδιασμένος είναι ο ανεμιστήρας της CPU σας.

  1. Προσθέστε έναν ανεμιστήρα θήκης

Η αναβάθμιση του ανεμιστήρα της CPU είναι μια αρχή, αλλά η προσθήκη ανεμιστήρων case μπορεί επίσης να είναι μεγάλη βοήθεια. Δεδομένου ότι η μνήμη και οι κάρτες γραφικών που βελτιώνουν την απόδοση παράγουν πολλή θερμότητα, οι ανεμιστήρες θήκης μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ροής αέρα στα εξαρτήματά σας, προσαρτώντας στο μπροστινό και το πίσω μέρος του συστήματός σας. Πολλοί από τους πελάτες μας στο Ballistix επιλέγουν να εγκαταστήσουν δύο ανεμιστήρες θήκης: έναν για τη μεταφορά ψυχρού αέρα στον υπολογιστή και έναν άλλο για τη μεταφορά ζεστού αέρα έξω από τον υπολογιστή. Εάν αποφασίσετε να προσθέσετε ανεμιστήρες θήκης, βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα εισαγωγής και εξαγωγής ταιριάζουν. Γιατί; Εάν εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα 80 mm στο μπροστινό μέρος της θήκης σας και έναν ανεμιστήρα 120 mm στο πίσω μέρος, το διαφορικό θα δημιουργήσει νεκρό αέρα και αρνητική πίεση, οδηγώντας σε αυξημένη πιθανότητα υπερθέρμανσης.

  1. Προσθέστε έναν ανεμιστήρα ψύξης μνήμης

Η μνήμη είναι ένα από τα στοιχεία του συστήματός σας που είναι πιο πιθανό να υπερθερμανθεί. Για να διατηρήσετε χαμηλές τις θερμοκρασίες (ειδικά κατά το overclocking), συνιστούμε έναν ανεμιστήρα ψύξης, ο οποίος βοηθά στην εξάλειψη των νεκρών σημείων ροής αέρα στην περιοχή μνήμης του συστήματός σας.

  1. Ελέγξτε τον ανεμιστήρα τροφοδοσίας του συστήματός σας

Το τροφοδοτικό ενός υπολογιστή έχει ενσωματωμένο ανεμιστήρα και αν δεν έχετε ανεμιστήρα θήκης, ο ανεμιστήρας του τροφοδοτικού είναι το μόνο πράγμα που σπρώχνει τον ζεστό αέρα έξω από το σύστημά σας. Εάν δεν λειτουργεί σωστά, το σύστημά σας θα θερμανθεί γρήγορα. Εάν ο ανεμιστήρας του τροφοδοτικού σας δεν λειτουργεί, αντικαταστήστε τον το συντομότερο δυνατό.

  1. Πάρτε ένα κιτ ψύξης νερού

Για συστήματα παιχνιδιών με επεξεργαστές υψηλής τεχνολογίας και υπερχρονισμένα εξαρτήματα, συχνά οι πιο γρήγοροι ανεμιστήρες δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τις αυξημένες θερμοκρασίες. Για να λύσουν αυτό το πρόβλημα, πολλοί παίκτες επιλέγουν κιτ ψύξης νερού ως τρόπο ψύξης της CPU. Σε ένα κιτ ψύξης νερού, μια αντλία μεταφέρει κρύο νερό στην CPU σε αυτόνομους σωλήνες και στη συνέχεια αντλεί το νερό έξω από το σύστημα όπου μπορεί να ψυχθεί πριν επιστρέψει στην CPU για πρόσθετη ψύξη. Εάν αισθάνεστε άνετα κατά την εκτέλεση μιας τεχνικής εγκατάστασης, τα κιτ ψύξης νερού είναι ασφαλή και σχετικά προσιτά.

  1. Λάβετε επιπλέον προφυλάξεις κατά το overclocking

Ενώ το overclocking μπορεί να μεγιστοποιήσει την απόδοση των εξαρτημάτων σας, ωθεί επίσης τις δυνατότητες του συστήματός σας στο όριο, γεγονός που σχεδόν πάντα οδηγεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Ανεξάρτητα από το πώς κάνετε overclocking, φροντίστε να λάβετε πρόσθετες προφυλάξεις για να βελτιώσετε την ικανότητα ψύξης του συστήματός σας.

Δεν είναι δύσκολο να διατηρήσετε το σύστημά σας ψύχραιμο και με μερικά απλά βήματα μπορείτε γρήγορα να κάνετε το σύστημά σας να λειτουργεί σε πιο βιώσιμο επίπεδο από ό,τι πριν. Αν αναλάβετε δράση τώρα για να ψύξετε το σύστημά σας, θα εξοικονομήσετε χρήματα και θα αυξήσετε τη μακροζωία του συστήματός σας