Νέα

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις ταχύτητες RAM, έχει σημασία η ταχύτητα RAM;

Για να κάνουμε τη ζωή σας λίγο πιο εύκολη, συγκεντρώσαμε τις βασικές πληροφορίες από αυτό το άρθρο και τις παρουσιάσαμε σε μορφή κουκκίδας. Αυτά είναι βασικά στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αγοράζετε νέα RAM, ειδικά εάν θέλετε να αυξήσετε την απόδοση στο παιχνίδι.

Ανάλυση ταχύτητας RAM

  • Σφιχτοί χρονισμοί > Ταχύτητες:  Το ξεκάθαρο μοτίβο σε όλες τις δοκιμές μας εντοπίστηκε στους πιο στενούς χρόνους. Αυξάνοντας τους χρόνους, βελτιώνετε εκθετικά το FPS στα περισσότερα παιχνίδια. Λοιπόν, λέω εκθετικά, μάλλον θα ήταν καλύτερα να βάλετε τα επιπλέον μετρητά σε μια καλύτερη GPU. Αλλά για όσους έχουν ήδη μια κορυφαία κάρτα, αυτός είναι σίγουρα ένας τρόπος να αποσπάσουν επιπλέον απόδοση από την κατασκευή σας.
  • Το Sweet Spot:  Αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποιες εικασίες, αλλά από τα αποτελέσματά μας, ο καλύτερος τρόπος για να μεγιστοποιήσετε την απόδοση στο παιχνίδι (από τη μνήμη RAM) είναι να αγοράσετε ένα κιτ 3200 MHz και να περιορίσετε τους χρονισμούς αμέσως. Θα εξοικονομήσετε ένα αξιοπρεπές ποσό επιλέγοντας τα 3200 MHz έναντι των 3600 MHz, και αφού ρυθμίσετε τους χρονισμούς, η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη.
  • Δεν ασχολείστε με τους χρονισμούς;:  Εάν σκοπεύετε να αποκτήσετε μνήμη RAM και να τη χρησιμοποιήσετε απευθείας από το κουτί, σας συνιστούμε να προμηθευτείτε το φθηνότερο κιτ 3000MHz+ που μπορείτε να βρείτε. Όλες οι δοκιμές έδειξαν ότι οι ταχύτητες εκτός συσκευασίας έκαναν πολύ μικρή διαφορά (λιγότερο από 1% στις περισσότερες περιπτώσεις) στην απόδοση εντός του παιχνιδιού.

 Τι είναι η RAM;

Η μνήμη τυχαίας πρόσβασης (RAM) χρησιμοποιείται ως προσωρινή, εξαιρετικά γρήγορη αποθήκευση δεδομένων για τον επεξεργαστή σας (CPU) . Όταν εκκινείτε ένα πρόγραμμα, ο σκληρός δίσκος στέλνει τα σχετικά δεδομένα για αυτό το πρόγραμμα στη μνήμη RAM, όπου ο επεξεργαστής μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτό πολύ πιο γρήγορα από το να μεταβεί απευθείας στον σκληρό δίσκο .

Πώς λειτουργεί η RAM;

Η μνήμη τυχαίας πρόσβασης είναι ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα τσιπ κατασκευασμένο από εκατομμύρια τρανζίστορ και πυκνωτές. Κάθε ζεύγος τρανζίστορ και πυκνωτών αποτελείται από ένα κελί, και αυτά τα κελιά είναι όπου αποθηκεύονται τα δεδομένα.

Αυτές οι κυψέλες συγκρατούν και απελευθερώνουν ηλεκτρικά φορτία για εγγραφή, επανεγγραφή και διαγραφή δεδομένων. Αυτό επιτρέπει στα δεδομένα να αλλάζουν τακτικά πολύ πιο γρήγορα από την παραδοσιακή μηχανική μονάδα δίσκου (HDD) που χρησιμοποιεί πλάκες και βραχίονες ενεργοποιητή. Ακόμη και οι SSD δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις ταχύτητες που παρέχει η RAM.

Η μνήμη RAM είναι επίσης ασταθής, πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν δεδομένα που διατηρούνται στις κυψέλες της θα χαθούν όταν χάσει την ισχύ της. Αυτός είναι ο λόγος που δεν γράφουμε μόνιμα δεδομένα στις μονάδες RAM μας.

Το τμήμα τυχαίας πρόσβασης της μνήμης τυχαίας πρόσβασης προέρχεται από το γεγονός ότι τα δεδομένα μπορούν να γραφτούν σε οποιοδήποτε κελί με οποιαδήποτε σειρά και μπορούν να διαβαστούν από οποιοδήποτε κελί, εφόσον είναι γνωστή η φυσική θέση του κελιού που περιέχει τα δεδομένα.

Τι κάνει η ταχύτητα RAM;

Λοιπόν, τι κάνει η ταχύτητα RAM; Η ταχύτητα της μνήμης RAM είναι ένα δύσκολο θέμα και στην πραγματικότητα εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όχι μόνο την ταχύτητα ρολογιού MHz. Για να έχουμε μια πραγματική αίσθηση του πόσο γρήγορη είναι η RAM μας, πρέπει να λάβουμε υπόψη την καθυστέρηση CAS και την ταχύτητα ρολογιού ταυτόχρονα .

Συχνότητα RAM (MHz)

Η συχνότητα RAM λειτουργεί εκτός των κύκλων ρολογιού (οι άνθρωποι συχνά την αποκαλούν ταχύτητα RAM, παρόλο που είναι μόνο μέρος της εξίσωσης ταχύτητας). Κάθε ανάγνωση και εγγραφή γίνεται σε έναν κύκλο. Η μνήμη RAM μετριέται από πόσους κύκλους ανά δευτερόλεπτο μπορεί να εκτελέσει. Για παράδειγμα, εάν η RAM έχει ονομαστική συχνότητα 3200 MHz, εκτελεί 3,2 δισεκατομμύρια κύκλους ανά δευτερόλεπτο.

Όσοι περισσότεροι κύκλοι μπορεί να εκτελέσει η RAM σας ανά δευτερόλεπτο μεταφράζεται σε πόσα δεδομένα μπορούν να αποθηκευτούν και να διαβαστούν – δημιουργώντας πιο ομαλή εμπειρία χρήστη. Συνήθως υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της υψηλότερης μνήμης RAM DDR (Διπλός ρυθμός δεδομένων) και των κύκλων ρολογιού που φιλοξενούν αυτές οι μονάδες. Αυτό μπορεί εύκολα να φανεί όταν συγκρίνετε τα DDR3, DDR4 και τώρα DDR5.

Καθυστέρηση CAS

Ο λανθάνων χρόνος πρόσβασης στη στήλη Strobe (CAS) ή CL, είναι ο χρόνος καθυστέρησης της λήψης μιας εντολής από τη μνήμη RAM και στη συνέχεια της δυνατότητας έκδοσης της. Οι αριθμοί για τους χρονισμούς θα μοιάζουν κάπως έτσι. 15-17-17-35. Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν πόσοι κύκλοι ρολογιού χρειάζονται για να ανταποκριθεί η RAM στην εντολή. Ωστόσο, η ταχύτερη μνήμη RAM MHz με πιο αργούς χρονισμούς CAS μπορεί να είναι πιο αργή από τη μνήμη RAM χαμηλότερης MHz με ταχύτερους χρονισμούς CAS.

Εδώ μπορεί να είναι λίγο μπερδεμένο, αλλά ας προσπαθήσουμε να απλοποιήσουμε τα δεδομένα λίγο περισσότερο.

Overclocking

Από προεπιλογή, η μέγιστη ταχύτητα ρολογιού για DDR4 RAM είναι 2400 MHz. Όταν βλέπετε τη μνήμη RAM με ονομαστικές ταχύτητες πάνω από αυτό, σημαίνει ότι η μονάδα έχει υπερχρονιστεί σε αυτήν την ταχύτητα από τον κατασκευαστή.

Για να αποκτήσετε πρόσβαση στην ενισχυμένη ταχύτητα ρολογιού της RAM, πρέπει πρώτα να εντοπίσετε και να ενεργοποιήσετε το προφίλ XMP/DOCP της RAM.

Ένα XMP, ή ένα προφίλ ακραίας μνήμης, είναι μια ξεχωριστή μονάδα που πρέπει να ενεργοποιηθεί στο BIOS της μητρικής πλακέτας για να ενισχύσει τη μνήμη RAM στη διαφημιζόμενη ταχύτητά της. Εάν δεν επιλέξετε XMP/DOCP της μνήμης RAM στο BIOS, η RAM σας θα λειτουργεί με χαμηλότερη ταχύτητα 2400 MHz.

Είναι πάντα καλή ιδέα να βεβαιωθείτε ότι όλο το υλικό σας είναι επίσης συμβατό μεταξύ τους.

Περισσότερη RAM ή ταχύτερη RAM;

Εάν βρίσκεστε σε μια θέση όπου δεν είστε βέβαιοι να αγοράσετε 8 GB ταχύτερης μνήμης RAM ή 16 GB, θα πρέπει πάντα να επιλέγετε τα 16 GB – ειδικά αν είστε παίκτης που γνωρίζει τις τιμές. Σίγουρα, αν μπορείτε να το αντέξετε οικονομικά, η απόκτηση ενός κιτ 16 GB+ με γρήγορες ταχύτητες θα έχει προφανή πλεονεκτήματα, αλλά η ταχύτητα RAM είναι πραγματικά σημαντική μόνο στα high-end, όπου τα μικρά κέρδη απόδοσης είναι σημαντικά.

Το γεγονός είναι ότι για τους περισσότερους από εμάς τους παίκτες, μετά βίας πρόκειται να παρατηρήσουμε διαφορά – και τα 16 GB RAM θα ​​σας προσφέρουν μια πολύ καλύτερη εμπειρία παιχνιδιού μακροπρόθεσμα