Νέα

7 λόγοι για τους οποίους μπορεί να κλείσει ξαφνικά ο σταθερός υπολογιστής ή το laptop σας

Όταν ο φορητός υπολογιστής σας απενεργοποιείται ξαφνικά, μπορεί να είναι μια πολύ ανησυχητική εμπειρία. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα κοιτάξουν πρώτα την πηγή ισχύος τους, για να δουν αν αυτό είναι η αιτία.

Εξετάζουμε τους πιο συνηθισμένους λόγους που προκαλούν τον τερματισμό λειτουργίας του υπολογιστή.

1. Βρώμικος Ανεμιστήρας / Υπερθέρμανση

Ένας από τους πρώτους και πιθανούς λόγους για τον οποίο ο σταθερός υπολογιστής ή ο φορητός υπολογιστής σας τερματίζεται ξαφνικά, ειδικά όταν παίζετε ένα παιχνίδι ή εκτελείται κάποια εφαρμογή που καταναλώνει πολλούς πόρους από το σύστημα (πχ photoshop), είναι η υπερθέρμανση. Είναι σημαντικό οι ανεμιστήρες του υπολογιστή να είναι άριστοι για να αποφευχθούν τέτοια προβλήματα. Γι’ αυτό καλό είναι να γίνεται εσωτερικός καθαρισμός στο μηχάνημά σας τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

2. Αποτυχία Hardware

Ένας φορητός υπολογιστής μπορεί να απενεργοποιηθεί λόγω προβλημάτων υλικού. Αυτό περιλαμβάνει φυσική ζημιά σε εσωτερικά εξαρτήματα. Σε τέτοιες στιγμές, απαιτείται έλεγχος όλων των εσωτερικών εξαρτημάτων για την εξασφάλιση των σωστών συνδέσεων και ακεραιότητας υλικού.

Σημείωση: Αυτή τη διαδικασία δε συνιστούμε σε καμία περίπτωση να την κάνατε μόνοι σας!

3. Overclocked CPU Ή GPU

Εάν έχετε ενεργοποιήσει το overclocking στον υπολογιστή σας, ενδέχεται να προκληθεί ασταθής λειτουργία του υπολογιστή όταν χρησιμοποιείται για πιο έντονες δραστηριότητες, όπως παιχνίδια ή επεξεργασία βίντεο. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να είναι δύσκολο να επαληθευτεί.

Γι’ αυτό απευθυνθείτε στην E-Byte.gr!

4. Ανενημέρωτα, χαμένα ή χαλασμένα προγράμματα οδήγησης συσκευών

Τα μη συμβατά προγράμματα οδήγησης μπορούν να προκαλέσουν κάθε είδους προβλήματα. Ένα εσφαλμένο προγράμματος οδήγησης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε  έναν υπολογιστή.

 

5. Ιός Υπολογιστή

Μια πιο σπάνια αιτία τυχαίου τερματισμού του υπολογιστή μπορεί να είναι ο ιός του υπολογιστή. Ορισμένοι ιοί υπολογιστών θα απενεργοποιήσουν τον υπολογιστή σας και, στη συνέχεια, θα τον ενεργοποιήσουν ξανά.

Αυτοί οι ιοί συνήθως ενεργοποιούνται από ένα συγκεκριμένο πράγμα που κάνετε σε έναν υπολογιστή, είτε πρόκειται για ένα πλήκτρο είτε για το άνοιγμα ενός συγκεκριμένου προγράμματος. Για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τις καλύτερες άμυνες έναντι των ιών, βεβαιωθείτε ότι εκτελείτε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα προστασίας από ιούς και ότι ενημερώνετε τακτικά τους ορισμούς ιών και σαρώστε τον υπολογιστή σας. Η E-Byte.gr συνιστά την εγκατάσταση του Panda Security με ετήσια συνδρομή αξίας 10€.

6. Ελαττωματικός Φορτιστής, Μπαταρία Ή Τροφοδοτικό

Εάν είστε gamer και ο φορητός υπολογιστής σας κλείνει ενώ παίζετε ένα παιχνίδι στη συνήθη ρύθμιση απόδοσης, πιθανότατα το πρόβλημα να βρίσκεται στον φορτιστή ή στην πηγή τροφοδοσίας σας.

Οι περισσότερες συσκευές διαθέτουν συγκεκριμένα ρεύματα που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν με τη συσκευή. Η χρήση προσαρμογέα χαμηλότερης τάσης ή υψηλότερου ρεύματος μπορεί να κάνει τη συσκευή σας να μην λειτουργεί σωστά, ακόμη και να κλείσει.

Τα παιχνίδια προκαλούν επίσης υψηλή χρήση της CPU και της GPU και το σενάριο overclocking που αναφέρεται παραπάνω μπορεί επίσης να έρθει στην εικόνα. Ως εκ τούτου, εάν ο φορητός υπολογιστής σας απενεργοποιείται μόνο όταν παίζετε παιχνίδια, αυτό μπορεί να είναι πιθανή αιτία.

Για υπολογιστές, ένα παρόμοιο πρόβλημα μπορεί να προκληθεί από την παροχή ρεύματος.

7. Ενεργοποιήθηκε η γρήγορη εκκίνηση στα Windows

Η δυνατότητα γρήγορης εκκίνησης αποσκοπεί στη μείωση του χρόνου εκκίνησης ενός υπολογιστή μετά τον τερματισμό του, αλλά μπορεί να προκαλέσει τυχαία προβλήματα στα Windows 10. Έχοντας ενεργοποιήσει αυτήν τη δυνατότητα στον υπολογιστή σας, τα Windows θα κλείσουν όλες τις εφαρμογές και θα αποσυνδέσουν όλους τους χρήστες, όπως θα έκαναν για ένα κανονικό κλείσιμο.

Ωστόσο, πριν ολοκληρωθεί ο τερματισμός λειτουργίας, η τρέχουσα κατάσταση συστήματος αποθηκεύεται στο αρχείο αδρανοποίησης. Κατά την εκκίνηση του υπολογιστή σας, τα Windows δεν χρειάζεται να φορτώσουν ξανά τον πυρήνα, τα αρχεία συστήματος και τα προγράμματα οδήγησης. Τα Windows διαβάζουν το αρχείο αδρανοποίησης για να ανανεώσουν τη μνήμη RAM και μειώνουν σημαντικά τον χρόνο εκκίνησης.

Παρόλο που αυτή η λειτουργία επιταχύνει τη διαδικασία εκκίνησης, η υβριδική προσέγγιση που ακολουθεί μπορεί να κάνει το σύστημά σας να είναι ασταθές οδηγώντας σε πολλά ζητήματα και ακόμη και την ξαφνική απενεργοποίηση του υπολογιστή σας. Τέτοια προβλήματα εμφανίζονται σε συσκευές που δεν υποστηρίζουν τη λειτουργία αδράνειας ή αδρανοποίησης.

e-Byte.gr  –  Μεταχειρισμένα Laptop και Υπολογιστές